Kortspel och Kortlekar
Poker
Startsida  
Auktion Auktion
Baccarat Baccarat
Belote Belote
Beredskap Beredskap
Bezique Bezique
Bismarck Bismarck
Bismarck Black Jack
Bluffstopp Bluffstopp
Capot Capot
Cribbage Cribbage
Dam Dam
Ecarté Ecarté
FEmhundra Femhundra
Gris Gris
Gurka Gurka
Hej knekt Hej knekt
Hjärter Hjärter
Jamaica Jamaica
Knekt Knekt
Komet Komet
Mas Mas
Michigan Michigan
Piquet Piquet
Poker Poker
Priffe Priffe
Rödskägg Rödskägg
Samba Samba
Stopp Stopp
Svälta Räv Svälta Räv
Trumf Trumf
Texas hold'em Texas hold'em
Vändåtta Vändåtta
Whist Whist

Rödskägg

Rödskägg är ett svenskt kortspel som betraktas vara  ett mycket taktiskt spel, endast Bridge och Poker kan anses vara mer beroende av skicklighet. En bra spelare kan med usla kort ta hem spelet medan en dåligspelare kan misslyckas med allt utom de bästa korten.

Antal spelare: 3-7

Antal kort: 52, ingen joker

Given: Varje spelare ska ha 6 kort.

Det här går spelet ut på: Att ta sticks och gå ner i poäng. Alla spelare börjar med 12 poäng och målet är att nå ner till exakt 0,

Spelregler: Ett stick är normalt värt -1 poäng. Varje runda består av 6 sticks. Om en spelare inte får några klädda kort kan denna begära nya kort tills han/hon är nöjd eller har fått en hand med ett klätt kort. Skulle korten ta slut (Vanligt vid 6 spelare) blandas slängkorten och en ny hand dras, denna hand får inte bytas. Därefter börjar satsningen. Varje spelare får i tur och ordning säga hur många sticks det beräknar sig ta, den som bjuder högst får lägga första kortet i varje stick (och bestämmer därmed färg). Lyckas inte spelaren ta de stick han/hon angivit straffas han/hon med 6 pluspoäng. När de två sista sticken spelas måste den spelare som bjudigt högst och bestämmer färg fråga vilka spelare som är med i slutspelet av rundan. De som redan tagit sticks är automatiskt med och spelar som vanligt, de som inte tagit några sticks kan välja att gå med. De som väljer att gå med riskerar 6 pluspoäng om de inte tar några stick men de sticks de tar är värda hela 2 minuspoäng styck. Skulle den spelare som bestämmer färg glömma att fråga efter vilka som går med räknas det som om alla hade tagit ett stick d v s alla går med utan varken risk eller bonus.

Specialregler:

1: Bjuder en spelare 6 sticks kan denna säga "Rödskägg". Han måste nu ta alla sticken (Precis som om han skulle sagt att han ville ta 6 stick) men klarar han/hon detta vinner spelaren automatiskt hela spelet. Misslyckas han förlorar spelaren och spelet fortsätter utan honom.

2: Om en spelare går ner på minus poäng (d v s tar för många sticks och går under noll) måste denna på något sätt tillföskaffa sig plus poäng (genom att bjuda mer en vad han/hon förmår ta t.ex.). Spelaren vinner inte fören han/hon nått exakt noll.

Om två spelare går ner till noll under samma runda spelas en duell runda med endast dessa spelare. Den med flest sticks tar hem spelet.


Partners

Hitta Allt Startsida
Roliga Filmer
Roliga Annonser
Mediafel
Mobilspel
Java Konsult
Kortlänkar - Länkvänner 1 | 2 | 3