Kortspel och Kortlekar
Poker
Startsida  
Auktion Auktion
Belote Belote
Beredskap Beredskap
Bezique Bezique
Bismarck Bismarck
Bismarck Black Jack
Bluffstopp Bluffstopp
Capot Capot
Cribbage Cribbage
Dam Dam
Ecarté Ecarté
FEmhundra Femhundra
Gris Gris
Gurka Gurka
Hej knekt Hej knekt
Hjärter Hjärter
Jamaica Jamaica
Knekt Knekt
Komet Komet
Mas Mas
Michigan Michigan
Piquet Piquet
Poker Poker
Priffe Priffe
Rödskägg Rödskägg
Samba Samba
Stopp Stopp
Svälta Räv Svälta Räv
Trumf Trumf
Texas hold'em Texas hold'em
Vändåtta Vändåtta
Whist Whist

Poker ett av våra mest spelade kortspel

Poker är ett av våra mest kända kortspel. Reglerna är relativt enkla och spelet verkar kunna varieras i det oändliga. Det går att spelas med endast en kortlek hemma i all enkelhet, eller av professionella spelare med avancerade strategier. Kanske är det enkelheten eller mångfalden som gör poker till ett så populärt spel. Det kan passa in i alla miljöer och du har sällan tråkigt under tiden du spelar.

Bästa handen

Poker blev vanligt i Sverige först under 1900-talet. Hur spelet tog sig hit går egentligen bara att sia om men det troliga är väl att det kom samtidigt med många andra influenser från Nordamerika under den andra halvan av seklet. Här i Sverige spelade vi länge endast olika varianter av femkortspoker, eller mörkpoker som det också kallas. Reglerna i korthet går ut på att varje spelare får fem kort som är dolda för de andra spelarna. Efter det följer en eller flera rundor med byten, då spelarna får byta två kort varje gång. Därefter visas korten upp och den med den bästa handen vinner. Vissa varianter spelas i flera omgångar där poäng skrivs upp utifrån vilken hand de olika spelarna haft. Ibland avslutas det med att korten spelas ut i olika stick. På 1980-talet började denna variant att kallas för Chicago och den spelades flitigt i svenska hem. I och med att poker online började att bli populärt under början på 2000-talet så har vi introducerats för nya pokerformer som Texas Hold’em och Omaha. En del av pokerbolagen online har även utvecklat sina egna sorter av poker. Ett exempel är Storspelare Poker som har ett pokerspel som heter HexaPro Poker.

Lång och brokig historia

Som med många andra traditionella spel är det svårt att exakt veta hur och var det uppstod. Spelkorten misstänks ändå ha använts först i det antika Kina. De anses ha utvecklats ur ett dominoliknande spel som hade olika färger och symboler. Seden att spela kort har sen spridit sig över världen. Under sen medeltid spelades det kort på flera håll i Europa och det är väl någonstans där som en förlaga till pokern började att utvecklas. I Italien spelades på 1300-talet ett liknande kortspel där korten hade olika ”färger”. De bestod av svärd, stav, bägare och mynt. När kortleken sen tog sig ut på de brittiska öarna ändrades färgerna till att bestå av de vi känner idag, hjärter, ruter, klöver och spader. Vad vi vet om poker är att den poker som spelas idag utvecklades i Nordamerika under 1800-talet. Europeiska immigranter tog med sig kortspel från sin hembygd som sen utvecklades till den poker vi känner idag. Precis som i Sverige var det olika varianter av femkorts poker som var populärt. En del tror att namnet kommer från det engelska ordet poke, som betyder ett trick eller att luras. Det menas att det var många bluffmakare och skojare som lyckades vinna till sig pengar på poker genom att bluffa. Det finns även andra gamla europeiska kortspel som bygger på att satsa och bluffa som troligen har influerat den poker vi spelar idag.

Pokerboomen

Under 1900-talet fortsatte poker att utvecklas i först Nordamerika för att sen färdas tillbaka till Europa och åter börja spelas här under den senare delen av seklet. Poker spelades då i hemmen med en vanlig kortlek. I början på 2000-talet hände någonting som kom att få stor betydelse för poker. Det första som hände vara att allt fler hushåll var uppkopplade mot internet. Men det som kom att bli helt avgörande för att göra poker online riktigt stort var när en helt vanlig amatörspelare lyckades kvala in till poker-VM via spel online. När han dessutom gick och vann hela turneringen, mot erfarna pokerproffs, var pokerboomen ett faktum. Världen, och kanske speciellt Sverige, hade nu fått ett nytt drömyrke, pokerproffs. Sen dess har poker online legat i topp bland de mest populära spelen vi har och med tanke på att Sverige har haft en del framgångsrika spelare genom åren så kommer säkert intresset att hålla i sig in i framtiden också.Partners

Hitta Allt Startsida
Roliga Filmer
Roliga Annonser
Mediafel
Mobilspel
Java Konsult
Kortlänkar - Länkvänner 1 | 2 | 3